Nastaviť ako domovskú stránku Mapa stránok Kontakt
Dnes je 3. december 2024, 13:30:01 CET. Meniny má Oldrich, zajtra Barbora     Vyhľadávanie:
O FRANCÚZSKU
FAKTY
REGIÓNY
MESTÁ
ZÁMORSKÉ DEPARTMENTY
ZÁMORSKÉ TERITÓRIÁ
KULTÚRNE PAMIATKY
MÚZEÁ
OSOBNOSTI
GASTRONÓMIA
ŠPORT
ŠTÚDIUM
FOTOGALÉRIE
DOVOLENKA
LETOVISKÁ
LYŽIARSKE STREDISKÁ
ZÁMKY
FRANCÚZŠTINA
AUDIO SLOVNÍKY
AUDIO LEKCIE
INFORMÁCIE
DÔLEŽITÉ KONTAKTY
ZDRAVOTNÁ STAROSTLIVOSŤ
PRE MOTORISTOV
KULTÚRNE PODUJATIA
INSTITUT FRANÇAIS BRATISLAVA

  FOTOGALÉRIA
Priemysel
Ďalšie fotogalérie

  POČASIE

  NEWSLETTER
Chcete odoberať pravidelne informácie, novinky a články na Váš
e-mail ?




Hrad Joux, department Jura
FRANCHE-COMTE

Jedným zo spôsobov, ako si užiť tento región, je precestovať jeho cestičky: historické " route de Monts et Merveilles", francúzsko-švajčiarsku "route horlogere, "route des fortifications de Vauban", píniovú cestu, "route du Comté" a mnoho ďalších. Milovníci umenia a histórie sa môžu vydať do Besaçonu - hlavného mesta Franche-Comte - a do jeho múzeí, starých štvrtí, citadel a na hudobné festivaly, do Ormans a jeho múzeí, do Dole, rodného mesta L. Pasteura a jeho starej všeobecnej nemocnice, do Montbéliard a jeho zámku, do Belfort so známym Bartholdiho levom, do Fondremand na dni umení a remesiel a do jeho malebných štvrtí so zvonicou Comtois "a l´impériale". Popri prírodnom bohatstve sa tento región môže pochváliť taktiež originálnym architektonickým dedičstvom: Saline Royale d´Arc a Senans sa nachádzajú na zozname svetového dedičstva UNESCO, Champelle de Ronchamp navrhnutý Le Corbusierom, vojenské dedičstvo zanechané Vaubanom, vrátane Citadelle de Besançon. A čo sa týka gastronómie a labužníctva, Franche-Comté ponúka víno, syry a iné horské produkty.

Hlavné mesto: Besançon
ZAUJÍMAVOSTI REGIÓNU
Šport
Rybárčenie
Oblasť Franche-Comté je považovaná za krajinu jazier. Je ich tu vyše 80 a sú skutočným rajom pre rybárov. Športové rybárčenie na mušky vo vodách Doubs, rybárčenie na udicu v jazerách Jura a ryby v "tisícich močiaroch" Haute-Saône, nech sú vaše požiadavky akékoľvek, vo Franche-Comté určite nájdete to, po čom túžite. Množstvo vodných tokov si vyslúžilo označenie "najkrajšie rieky Francúzska" a sú známe výskytom šťúk a zubáčov.

Turistika
Vyše 7000 km turistických chodníkov križuje starostlivo chránenú krajinu, obzvlášť v prírodných parkoch Parc Naturel Régional des Ballons des Vosges a Parc Naturel Régional du Haut-Jura. Lesy, ktoré pokrývajú skoro polovicu územia Franche-Comté, Vám dodajú pokoj a vnútornú silu.

Cyklistika
Sám alebo s rodinou, nič sa nevyrovná pocitu, keď zo sedla bicykla vlastným tempom sledujete nádhernú krajinu. Máte k dispozícii viac ako 3000 km dráh a značených trás pre horské bicykle, ale aj pre niekoľkohodinové či niekoľkodňové pešie túry. Francúzskym unikátom je Grande Traversée du Jura, v lete 30 kilometrov dlhá dráha pre horské bicykle, od chaty k chate, pri ktorej môžete jazdu na bicykli kombinovať s poznávacími túrami. Samozrejme, iba ak nedáte prednosť vznešenému šarmu jazdy na koňoch. Skutočné uvoľnenie!

Architektúra
Pesmes, department Haute-Saône
Už pravekí ľudia obľubovali tento región a zanechali v ňom stopy, s ktorými sa ešte aj dnes môžeme stretnúť. V Ronchamp fascinuje kaplnka Notre Dame du Haut od architekta Le Corbusiera svojimi rovnako pohľadnými, ako aj futuristickými formami, zatiaľ čo na Lac de Chalain je možné obdivovať zrekonštruovanú kolovú dedinu z čias rannej doby kamennej. Vplyvom času nepodliehajúca Saline royale (kráľovský solivar) od Arc-et-Senans je vizionárska konštrukcia s fascinujúcou harmóniou. Táto stavba, navrhnutá geniálnym architektom Ledouxom za vlády Ľudovíta XVI, bola vyhlásena za súčasť svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Od doby kamennej, cez stredovek, až po modernú architektúru, Franche-Comté je regiónom silných historických protikladov a križovatkou mnohých vplyvov.

Gastronómia
Vinohrady oblasti Jura majú dlhú históriu, ktorá siaha až do 3. storočia. Vína Jura sú čoraz viac obľúbené a po celom Francúzsku si získali solídnu reputáciu. Známych je šesť druhov Appellations d´Origine contrôlée (vína s chráneným označením pôvodu). Oblasti pestovania vínnej révy sa často vyznačujú osobitými podmienkami a popri klasických odrodách sa pestujú aj dva úplne špeciálne druhy - slamené víno (Vin de paille) a žlté víno (Vin jaune). Strapce hrozna na prípravu slameného vína sa sušia niekoľko týždňov, aby sa zvýšil obsah cukru. Potom víno tri roky dozrieva v sudoch, aby sa rozvinula jeho likérová konzistencia. Napokon ho naplnia do 37,5 cl fliaš. Žlté víno sa musí najmenej 6 rokov a 3 mesiace skladovať v dubových sudoch, ktoré nie sú celkom naplnené, aby mohlo rozvíjať svoj nezameniteľný silný buket. Potom sa ním naplnia 62 cl flaše (clavelins). Obidve vína sa ideálne hodia k syru, k rybe aj ku klobáse pochádzajúcim z tohto regiónu. Vyskúšajte a zistite sami!. Ako vinárska oblasť s dlhou tradíciou má Franche-Comté prirodzene aj svoje stáročné fascinujúce slávnosti. Percée du Vin Jaune - načatie vínnych sudov - v prvom februárovom týždni, je veľká ľudová slávnosť, pri ktorej môže byť nový ročník žltého vína po šesťročnom skladovaní po prvýkrát ochutnaný. Celkom výnimočná vínna slávnosť (Fete du Biou) sa koná prvú nedeľu v septembri, keď vinohradníci z Arbois slávnostne nesú do kostola veľký strapec hrozna "biou".

Franche-Comté je syrový región v Európe. Nie menej ako tri druhy syra tejto oblasti získali označenie Appellation d´Origine Contrôlée (AOC). Sú to Comté-syr, Mont-d´Or, plesnivý syr Bleu du Haut-Jura a ocenenie čoskoro dostane i Morbier. Tieto druhy sú pripravované podľa starých receptúr a ešte stále sú vyrábané aj s pomocou ručnej práce. Mont-d´Or po tom, ako sa vyberie z formy, je zmiešaný so smrekovou kôrou, ktorá drží syrovú masu pohromade a syru dodáva drevnatú chuť. Dozrievanie syra Comté trvá až do 18 mesiacov. Ale označenie AOC by Vás nemalo obmedzovať v tom, aby ste ochutnali aj ďalšie druhy syra a syrové špeciality, akými sú Cancoillotte a Mamirolle. Tieto syry sú nepostrádateľné pri príprave Raclette a Fondue, ku ktorým sa často podáva údená klobása. Údi sa v tzv. Fermes a "tuyé", procesom konzervovania mäsa použivaným už v Antike. Šunka z Luxeuil-les-Bains sa vešia na 7 - 8 mesiacov na hák, aby uschla po tom, čo bola naložená v červenom víne a vyúdená s pomocou drevených pilín.

späť hore späť na zoznam regiónov

   Copyright © 2005 SOYAMEDIA, s.r.o. All rights reserved. Ankara Web Tasarım