Nastaviť ako domovskú stránku Mapa stránok Kontakt
Dnes je 21. december 2024, 19:55:11 CET. Meniny má Bohdan, zajtra Adela     Vyhľadávanie:
O FRANCÚZSKU
FAKTY
REGIÓNY
MESTÁ
ZÁMORSKÉ DEPARTMENTY
ZÁMORSKÉ TERITÓRIÁ
KULTÚRNE PAMIATKY
MÚZEÁ
OSOBNOSTI
GASTRONÓMIA
ŠPORT
ŠTÚDIUM
FOTOGALÉRIE
DOVOLENKA
LETOVISKÁ
LYŽIARSKE STREDISKÁ
ZÁMKY
FRANCÚZŠTINA
AUDIO SLOVNÍKY
AUDIO LEKCIE
INFORMÁCIE
DÔLEŽITÉ KONTAKTY
ZDRAVOTNÁ STAROSTLIVOSŤ
PRE MOTORISTOV
KULTÚRNE PODUJATIA
INSTITUT FRANÇAIS BRATISLAVA

  FOTOGALÉRIA
Nakupovanie
Ďalšie fotogalérie

  POČASIE

  NEWSLETTER
Chcete odoberať pravidelne informácie, novinky a články na Váš
e-mail ?




Odborníci riešia problém: ako sa stravova? cestou na Mars
Paríž 21. októbra (TASR) – Stravovanie kozmonautov, ktorí sa v budúcnosti zú?astnia na dlhých letoch do kozmu, predstavuje hlavolam, ktorý sa už teraz pokúšajú vyrieši? odborníci viacerých špecializácií – z oblasti po?nohospodárstva, výživy, gastronómie aj psychológie.
Doteraz si astronauti nosili všetko, ?o po?as letu potrebovali, so sebou bu? v raketopláne, alebo v kozmickej lodi, uviedol vedec z Európskej vesmírnej agentúry (ESA) Christophe Lasseur.
Pre astronauta zásoby stravy zodpovedajú množstvu piatich kilogramov na de?. Pre šes??lennú posádku na 1000 dní – ?o je pravdepodobný ?as potrebný na cestu na Mars - treba 30 ton potravín a ?alších zásob. So sú?asnými raketami je to nemožná úloha, uviedol Lasseur.
Jediným riešením bude, aby si astronauti po?as letu na Mars sami produkovali potraviny a vodu, pripravovali si stravu a recyklovali odpad. A to všetko s drastickými obmedzeniami v uzavretom priestore.
ESA v rámci svojho projektu MELISA pracuje na budúcej strave vo vesmíre v spolupráci so spolo?nos?ou GEM, zaoberajúcou sa vývojom predmetov a prístrojov, a so spolo?nos?ou Alain Ducasse Formation pri príprave receptov.
Štúdie sú zamerané na celkovo osem rastlín (napríklad paradajky, ryžu, zemiaky, obilie a podobne), a to konkrétne na ich pestovanie aj spracovanie. Vedecké práce sa týkajú i psychologického a fyziologického zdravia astronautov.
Obmedzujúcimi podmienkami sú hmotnos? a ?as na prípravu pokrmov pre posádku. Rozhodova? sa treba medzi ve?mi výživnou rastlinou, ale vyžadujúcou ve?a miesta. Medzi plodinou ve?mi bohatou na proteíny, ale produkujúcou nespracovate?ný odpad, ktorý by si vyžiadal ve?a energie na recykláciu. Ale aj medzi receptami jedál, na prípravu ktorých by bol potrebný dlhý ?as a astronauti by sa teda nemohli venova? vedeckým pokusom.
Predstavite? spolo?nosti GEM Michel Timsit uviedol, že pre astronautov je potrebná strávite?ná a rozmanitá strava. „Kozmonaut nereaguje (na pokrm) tak, ako obyvate? na Zemi,“ pod?iarkol.
„Nutri?né potreby pri nulovej gravitácii nie sú v skuto?nosti známe, ani akceptovate?nos? nejakej potraviny organizmom v beztiažovom stave z dlhodobého poh?adu,“ uviedol.
Spolo?nos? Alain Ducasse Formation dostala dôveru na vypracovanie receptov, pod?a ktorých by si kozmonauti cestou na Mars pripravovali stravu. Ide o pokrmy zo zeleniny. Nateraz sú vypracované štyri predkrmy, osem hlavných jedál a štyri dezerty.
Pod?a predstavite?a ESA astronauti si okrem toho povezú so sebou aj dos? druhov aróm, ktoré z poh?adu dopravy nie sú ?ažké.


späť hore späť na spravodajstvo

   Copyright © 2005 SOYAMEDIA, s.r.o. All rights reserved. Ankara Web Tasarım